In verband met de feestdagen, kunnen de levertijden die je van ons gewend bent afwijken.
Een bodycam is een op de kleding gedragen camera, die vooral wordt gebruikt door beveiligers, de politie en andere handhavers van de (openbare) veiligheid. Hiermee worden audio en video opnames gemaakt. Een body worn camera wordt door organisaties vaak preventief ingezet, om de veiligheid van de drager te waarborgen. Ook kan een bodycam een de-escalerende werking hebben, doordat men beseft dat negatief gedrag wordt opgenomen. Vind er toch een incident plaats met bijvoorbeeld agressie of geweld, dan wordt het bewijs door de bodycam vastgelegd.
Een bodycam werkt vergelijkbaar met een beveiligingscamera. De body worn camera filmt continu, maar slaat de beelden niet blijvend op. Wanneer de opname wordt aangezet, worden de beelden wel bewaard. Ook de beelden van een kort moment vlak daarvoor. Dit is om te voorkomen dat het begin van een incident geen deel uitmaakt van het bewijsmateriaal.
De camerabeelden worden lokaal op de bodycam opgeslagen. Deze zijn vaak ook voor de opgenomen persoon direct live zichtbaar op het schermpje aan de buitenzijde. Het voordeel van dat laatste, is dat het afschrikkend kan werken. Men wordt zich ineens bewust van het eigen gedrag en bindt dan in. Wil je dat een meldkamer live kan meekijken met de situatie, dan zijn meestal een simkaart en een dispatcher licentie benodigd. Het voordeel hiervan is dat de meldkamer het overzicht behoudt en personen gericht kan aansturen.
Is er een incident waar de politie heen moet of een opstootje waar een team beveiligers een kijkje moet nemen? Dan is onderlinge communicatie onmisbaar. Veel bodycams zijn daarom ook inzetbaar als portofoon, dankzij de PoC functie (Push-to-Talk over Cellular). Zo overleg je snel onderling en met de meldkamer wat er aan de hand is en wie erop afgaat. Voor deze spraakfunctie is wel een simkaart en vaak ook een licentie nodig.
Wil je de bodycam inzetten bij ingewikkelde technische klussen? Zodat bijvoorbeeld een supervisor met een medewerker op de werkvloer kan meekijken? Bekijk dan ook eens ons aanbod industriële smart glasses.
Een veelgestelde vraag over bodycams is “Mag je een bodycam dragen?” Natuurlijk wel zo handig om te weten voordat je een bodycam aanschaft. Het zichtbaar dragen van een bodycam is geen probleem, maar het gaat erom of je ook daadwerkelijk opnames maakt of deze publiceert. In feite mag je op openbare plaatsen filmen. Het is alleen niet toegestaan om deze beelden zonder toestemming te publiceren. In het geval van handhavers en de politie, wordt bij het activeren van de bodycam benoemd dat deze wordt aangezet. Dit gebeurt alleen als het nodig is. Laat de situatie dat niet toe, dan vermeldt men het meestal achteraf.
Wil je een bodycam kopen, maar twijfel je nog wat de beste bodycam voor jouw toepassing is? Neem dan contact op met de specialisten van Portofoonwinkel. Wij informeren je graag over de mogelijkheden van bodycams en kunnen je adviseren wat het beste model is. Bel naar 030 669 1227, stuur een e-mail naar info@portofoonwinkel.nl vul onderstaand contactformulier in.